Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. На този

...
Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. На този
Коментари Харесай

Разпети петък е - какви са традициите, обичаите и забраните

Днес Православната черква отбелязва кръстната гибел на Исус Христос. На този ден е разпнат Иисус Христос, трансформирайки се в изкупителна жертва за греховете на човечеството. В петия ден от Страстната седмица Божият наследник е упрекнат, че се е нарекъл цар юдейски и че е подготвял протест против римското ръководство на провинция Юдея. Предаден е на съд на римския легат Пилат Понтийски.

Пилат счита обвиняванията за погрешни и предлага да освободи Христос, само че тълпата, която се е събрала пред двореца му, крещи: „ Разпни го, разпни го “. Това е същата тази навалица, която единствено няколко дни по-рано скандира „ Осана, Осана “, когато Христос влиза в Йерусалим. Пилат си измива ръцете, като споделя, че не намира виновност у тоя човек и предава Христос на бойците. Те вземат решение да се подиграят с него и Му слагат трънен венец вместо корона, тръгвайки с него към Голгота.

Към лобното си място Иисус върви с изранени нозе и обляно в кръв лице. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си я хвърля върху керемидите на оградата, около която минават. Така се появяват и първите неръкотворни облици на Спасителя – „ Свети Убрус “ (Светото було за глава) и „ Светата Тигла “ (от латинското тегула – керемида).

На хълма Голгота Иисус е прикрепен към кръста и разпнат сред двама нарушители. Когато Христос бил разпнат, над земята ненадейно се спуснал мрак. Според библейския текст, въпреки че бил още ярък и парещ ден, станало толкоз мрачно, че хората едвам се виждали един различен. Настъпили ужас и боязън.

Мъките на Изкупителя, прикрепен към кръста, траяли с часове. Последното, което споделил Исус, било:

„ Господи, елементарни им. Те не знаят какво вършат. Предавам духа си в твоите ръце ”.

Като произнесъл тези думи, умрял. Тогава, съгласно библейското поверие, земята се разтресла, и тежката завеса в йерусалимския храм се раздрала на две. Присъстващите се разбягали. Много от тях съжалили, че желали гибелта му и повярвали, че на кръста в действителност е бил Син Божий.

След това той е заровен в каменен саркофаг, подложен в пещера, пред която стои стража.

На Разпети петък в храмовете се прави опело. Вярващите вървят на черква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На утринната работа се четат дванайсет фрагмента от Евангелието, които описват за страданията на Иисус Христос.

На този ден великденският пост е изключително непоколебим, като църквата повелява да не се яде нищо и да се пие единствено вода.

През деня не се служи Света литургия. На вечерната работа в храма се съпреживява Христовата гибел – изнася се Христовата Плащаница, отдадена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига „ гробът “ Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител.

По време на богослужението, от олтара се понася Плащаницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му измежду бели цветя. След като Плащаницата се изнесе на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима Плащаницата от престола и я поставя в „ гроба “ – в центъра на храма. Поклонението продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е безусловно неразрешено да се подхваща каквато и да е работа. Народното вярване гласи, че който работи, ще бъде застигнат от непреодолими несгоди и компликации. 

Хората споделят, че „ На този ден и птичка гнездо не вие “. Строго са неразрешени песните и веселбите.

Ходи се на черква денем и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието. На разсъмване къщата се опушва с тамян, обкръжава се три пъти, с цел да не се доближават неприятните духове. 

Времето е показателно за реколтата - в случай че вали на Разпети петък, ще бъде добра година. Ако обаче е изсъхнало, годината няма да е доста плодородна.

Традициите повеляват, че не е добре да се боядисват яйца на Разпети петък. Ако не сте създали това на Велики четвъртък, можете да боядисате яйцата единствено в събота. Според поверие от предишното, на този ден яйцата става кървави.

С Разпети петък завършва и Страстната седмица. Следващите дни са отдадени на възкресението на Иисус Христос и насладата на всички вярващи. Великден е един от огромните църковни празници, отбелязван с празнични църковни литургии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР